IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия отхвърли китайска оферта за придобиване на минна група

Страната ще приеме офертата единствено ако от нея бъде изключено придобиването на мина в близост до военна зона

16:46 | 27.03.09 г.
Австралия отхвърли китайска оферта за придобиване на минна група

Австралия отхвърли офертата за 1,7 млрд. долара на китайска държавна компания за придобиване на австралийската минна група Oz Minerals от съображения за национална сигурност, предава BBC. 

От правителството са казали, че една от ключовите мини на Oz Minerals, вторият най-голям производител на цинк в света, е разположена в близост до терен за тестване на оръжия в пустинната вътрешност на страната. 

Австралия би приела офертата на китайската Minmetals единствено ако от сделката се изключи въпросната мина, от която се добиват мед и злато.

Тази мина се счита за един от най-големите активи на Oz и анализаторите се съмняват, че Minmetals ще е готова да продължи с придобиването без нея.

От двете компании са заявили, че ще преразгледат условията по сделката.

Мярката може да застраши други китайско-австралийски сделки, които все още чакат одобрение, пише изданието.

Предстои австралийските власти да дадат становището си по отношение на обединението за 19,5 млрд. долара между Rio Tinto и китайската компания за алуминий Chinalco, както и за плановете за продажба на дял от Fortescue Metals на китайската Hunan Valin Iron and Steel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още