IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари с най-добро седмично представяне от ноември

Движенията на азиатските индекси бяха разнопосочни, но това не им попречи да отчетат най-доброто си седмично представяне за последните 4 месеца

12:24 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските пазари с най-добро седмично представяне от ноември

Последната за тази седмица борсова сесия приключи с разнопосочни движения на азиатските пазари. Въпреки това седмичното представяне на индексите е най-доброто за последните четири месеца.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши днес с 1,4% до 85,47 пункта. Това е най-високата стойност на показателя от 14 януари досега. В рамките на текущия месец индикаторът е нараснал с близо 16 на сто, като само през тази седмица се е увеличил със 7,7 на сто.

На Токийската фондова борса Nikkei 225 загуби 0,1% до 8626,97 пункта. По-широкият Topix отчете спад от 0,3 на сто до 824,53 пункта. Седмичните повишения на двата японски индекса възлизат съответно на 8,6 и 9,3%.

Оживление имаше в сектора на дружествата за инвестиции в недвижими имоти, след като стана ясно, че правителството на Япония може да създаде фонд, който да изкупува активите на такива компании.

За втори пореден ден много добре се представиха компаниите от технологичния сектор, след като бяха обявени финансовите резултати на американската верига за търговия на дребно с потребителска електроника Best Buy. Те показаха, че за трите месеца до февруари продажбите на електроника не са се влошили толкова силно, колкото прогнозираха анализатори. След обнадеждаващите новини акциите на Canon поскъпнаха с 1,9 на сто, а тези на Sony добавиха 0,5%.

В Хонконг търговията завърши с минимален ръст. Индексът Hang Seng добави 0,07% до 14119,5 пункта, като на седмична база показателят се е повишил с 10 на сто.

На фондовата борса в Шанхай китайският индекс CSI 300 се повиши с 0,8 на сто до 2498,93 пункта. С повишения приключи и борсовата сесия в Австралия и Нова Зеландия, където основните индекси S&P/ASX 200 и NZX 50 FF добавиха съответно 0,7% и 1,4%.

Акциите на австралийския гигант в добивната индустрия Rio Tinto поскъпнаха до 4-месечен връх, след като стана ясно, че компанията има алтернатива, в случай че сделката за придобиване на 18 на сто от нея от китайския производител на алуминий Chinalco се провали.

Борсовата сесия в Нова Зеландия завърши на положителна територия, въпреки че икономиката на страната се е свила с 0,9% за последните три месеца на 2008 г. спрямо предходното тримесечие, когато брутният вътрешен продукт се понижи с 0,5 на сто. Най-силният тримесечен спад на БВП за последните 16 години е причинен от рязкото свиване на строителния сектор, износа и инвестиционните разходи.

Ръст имаше в Шри Ланка, Индонезия и Филипините, където основните борсови индикатори се повишиха съответно с 0,8%, 3% и 2,6%.

На фондовите пазари в Тайланд, Тайван, Малайзия и Индия търговията приключи почти без промяна.

С понижения затвориха фондовите борси в Южна Корея и Сингапур, където основните борсови индикатори KOSPI и STRAITS отчетоха спад от съответно 0,5% и 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 27.03.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още