IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола отстъпва от вчерашния връх за тази година

Цената на барел петрол се повиши над 54 долара, което е с близо 64 на сто над нивата от 33 долара от декември миналата година

09:50 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола отстъпва от вчерашния връх за тази година

Цената на петролните фючърси достигна нова рекордна стойност за тази година по време на вчерашната сесия на международните петролни пазари, като се повиши над 54 долара, което е с близо 64 на сто над рекордно ниските нива от 33 долара, достигнати през декември миналата година.

По време на електронната търговия на азиатската сесия цената на черното злато обаче отстъпи поради опасенията, че оптимизмът на инвеститорите изпреварва реалното развитие на икономическите събития.

Петролните фючърси с доставка през май се повишиха с 1,57 долара, приключвайки търговията при ниво от 54,34 долара за барел на Нюйоркската стокова борса. Това е най-високата цена за барел петрол от началото на тази година. Причина за поскъпването на суровината дадоха очакванията на инвеститорите, че новите мерки на американското правителство ще облекчат състоянието на икономиката и ще стимулират потреблението на енергийни ресурси.

По време на азиатската сесия цената на барел петрол пое надолу, като се понижава с 1% до 53,73 долара. Причина за спада са колебанията, свързани с оценката на последните икономически данни за развитите държави. Според ревизирани данни икономиката на САЩ, който е най-големият потребител на петрол в света, се е свила с 6,3% за последните три месеца на миналата година, което, съчетано с излезлите ден по-рано новини за рекорден спад на износа на Япония, успя да окаже натиск върху цената на черното злато.

Цената на суровия петрол тип Брент се повиши с 1,71 долара до 53,46 долара за барел в четвъртък. В часовете на електронна търговия на Лондонската международна петролна борса, майските петролни фючърси се търгуват с понижение от 0,9% до 52,95 долара за барел.

Според икономически анализатори, цитирани от Associated Press, причината цената на петрола да расте въпреки мрачните данни се крие в очакванията за недостиг в близко бъдеще поради съкращенията в квотите на производството, които изпреварват спада в потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още