IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дания даде зелена светлина за 19-километровия мост до Германия

Проектът трябва да получи одобрението и на германския парламент, който ще го гласува преди лятото

17:55 | 26.03.09 г.
Дания даде зелена светлина за 19-километровия мост до Германия

Датският парламент одобри днес строителството на 19-километров мост между Дания и Германия над протока Фемарн в Балтийско море, съобщи агенция DPA. Парламентът е приел проекта със 104 гласа „за“ и 3 „против“. 

„Това е историческо решение, което ще свърже Дания и северните страни с останалата част от Европа“, казва датският министър на транспорта Ларс Барфьод.

Проектът трябва да получи одобрението и на германския парламент, който ще го гласува преди лятото, като строителството се планира да започне през 2012 г.

Мостът ще свързва датския остров Лоланд и германския Фемарн.

По план първите превозни средства, включително влакове, ще могат да ползват моста през 2018 г. Връзката ще скъси пътя между Копенхаген и Хамбург, като полза от него ще има и Швеция.

Правителството на Дания ще поеме по-голямата част от разходите, които според някои възлизат на около 33 млрд. крони (6 млрд. долара), като се надява да си възвърне средствата от такси за преминаване по моста.

Сред критиците на проекта са природозащитници, които изразиха опасения, че мостът ще пречи на морските и мигриращите птици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още