IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария отпуска на OTP кредит от 1,4 млрд. евро от заема от МВФ

Целта на кредитното споразумение е да се осигури достъп до допълнителна ликвидност за унгарските фирми и предприятия

15:21 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария отпуска на OTP кредит от 1,4 млрд. евро от заема от МВФ

Унгария ще предостави на банка OTP съгласно Закон за публичното финансиране от 1992 г. заем от 1,4 млрд. евро, съобщиха от банката.

Източник на заема е кредитната програма на Международния валутен фонд. По-рано днес стана ясно, че фондът е решил да отпусне на страната 3,19 млрд. долара в рамките на одобрената стабилизационна програма на обща стойност 15,7 млрд. долара.

Първото усвояване на отпуснатия на OTP заем е предвидено за 1 април 2009 г, а второто - за 30 юни 2009 г. Окончателният падеж на заема е 11 ноември 2012 г., като изплащането, след гратисен период до ноември 2010 г., е предвидено да се осъществи на осем транша.

Кредитната линия се реализира съобразно пазарните условия, като купонът, изплатен от банката, ще надвиши съответните препоръчителни нива с 245-250 базисни пункта.

Целта на кредитното споразумение е да се осигури достъп до допълнителна ликвидност за унгарските фирми и предприятия, както и да се смекчи отрицателният ефект от настоящата криза и да се стабилизира местният финансов сектор, се казва в съобщението.

ОТР ще насочи допълнителното финансиране към местните корпоративни клиенти.

Съгласно споразумението и с цел предоставяне на контролна функция при оползотворяване на заема, на обявеното за 24 април Общо събрание на акционерите банката ще препоръча в Надзорния съвет и Одитния комитет да бъде избран представител на държавата.

В България ОТР е собственик на Банка ДСК. През февруари от Bank of America прогнозираха, че OTP може да бъде изправена пред недостиг на капитал в размер на 1,2 млрд. евро в период от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още