IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи прогнози за свиване на икономиките на Словения и Латинска Америка

Премиерът на Словения очаква икономиката на страната да се свие с 4 на сто тази година

12:30 | 26.03.09 г.
Първи прогнози за свиване на икономиките на Словения и Латинска Америка

Икономиката на Словения, най-бързо развиващата се страна от еврозоната през последните две години, ще се свие с 4 на сто тази година, прогнозира словенският премиер Борут Пахор. Мрачни са очакванията и за икономиките от Латинска Америка, за които Международният валутен фонд очаква отрицателен ръст през годината.

През февруари от Института за макроикономически анализи и развитие в Словения съобщиха, че очакват ръст от 0,6 на сто, но по думите на Пахор новите прогнози показват по-рязко свиване заради влиянието на глобалната криза, съобщи Balkan Insight.

„В цялата еврозона и в страните, с които работим, условията са се влошили значително, следователно не е странно, че прогнозите за Словения са също по-лоши“, казва Пахор.

От института са пояснили, че износът на страната се очаква да падне с 8,6 на сто тази година, а инвестициите – с 12 на сто.

„Заради влошаването на условията в международната обстановка има много голям риск икономическият ръст да е дори по-нисък,“ коментират от института.

Новите прогнози за безработицата цитират 8,9 на сто към края на тази години в сравнение с обявените през януари очаквания за ниво от 7,8%.

От финансовото министерство казват, че бюджетният дефицит на Словения в края на 2009 г. може да достигне до 5% от брутния вътрешен продукт в сравнение с февруарската прогноза за 3,4 на сто, ако световното търсене продължи да намалява.

Словения, която се присъедини към Европейския съюз през 2004 г. и прие еврото през 2007 г., изнася около 70% от продукцията си и то основно към страни от Евроблока.

Досега около 400 компании с общо около 4250 служители в страната са намалили работното време заради спада в търсенето на техните продукти.

През 2007 г. Словения отчете 6,8% ръст на БВП, а през миналата година ръстът се забави до 3,5% под влияние на кризата.

Очаквания за отрицателен ръст на икономиките в Латинска Америка изрази директорът на МВФ за западното полукълбо Николас Ейсагире. По думите му средностатистическата страна в Латинска Америка ще е на „отрицателна територия“ през 2009 г., „но не твърде много“.

През януари МВФ прогнозира, че ръстът на икономиките от региона за тази година ще е 1,1 на сто, следван от 3 на сто през 2010 г.

Ейсагире предупреди, че финансовите институции в Латинска Америка може да понесат капиталови загуби, предава AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още