IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чешкият премиер разкритикува плана на Обама като „път към ада“

Мирек Тополанек, чието правителство падна след вота на недоверие вчера, заяви, че най-големият успех на ЕС е отказът да се копира примера на САЩ

20:23 | 25.03.09 г.
Чешкият премиер разкритикува плана на Обама като „път към ада“

Чешкият премиер Мирек Тополанек осъди плановете за икономическо възстановяване на САЩ на президента Барак Обама, като ги определи като „път към ада“, съобщи BBC.

Тополанек е държал реч в Европейския парламент във връзка с текущото председателство на Чехия на Европейския съюз.

Часове преди забележките на Тополанек Обама призова всички държави да понесат бремето на разходите, за да стимулират световната икономика.

Тополанек заяви, че най-големият успех на срещата на ЕС миналата седмица е отказът да се копира примера на САЩ.

Коментарът му идва 10 дни преди срещата на Г20 в Лондон и съвпада с посещение в Ню Йорк на британския премиер Гордън Браун, който призова за „световен фискален и монетарен стимул“.

Други европейски лидери, в частност френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел, искат по-строгата финансова регулация да бъде приоритет на Г20.

Тополанек, чието правителство падна след вота на недоверие вчера, заяви, че САЩ не поемат „по правилния път“. Той атакува нарастващия бюджетен дефицит на САЩ и кампанията „Buy America“ (Купувайте американското), като каза, че „всички тези стъпки, комбинация и постоянство са пътят към ада“.

„Трябва да четем учебници по история, а уроците от историята и най-големият успех на ЕС са отказът да тръгне по този път“, заявява той.

Кореспондентът на BBC Джони Даймънд казва, че коментарите на Тополанек не са точно пълна фронтална атака на американската икономическа стратегия, но са доста близо до това.

Тополанек е казал, че ще освободи поста си на премиер на Чехия, но че страната ще завърши шестмесечното си председателство на ЕС независимо от това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още