IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лек спад на цените в Зимбабве след години на хиперинфлация

Страната, в която през август 2008 беше достигнат рекорден ръст на цените от 231 млн. процента на годишна база, отчита дефлация от 3 на сто за януари

16:56 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лек спад на цените в Зимбабве след години на хиперинфлация

Потребителските цени в Зимбабве най-накрая смениха твърдо следваната през последните години възходяща посока, като отбелязаха лек спад за януари.

Страната, в която през август 2008 беше достигнат рекорден ръст на цените от 231 млн. процента на годишна база, отчита дефлация от 3 на сто за януари спрямо същия месец на миналата година. Това е отчетеното понижение на цените на купуваните с щатски долари стоки, като доларът е новата официална валута в страната, показват данни на статистическата служба в Зимбабве, цитирани от AP.

Директорът на статистическия институт подчертава, че ситуацията остава сложна, „защото е трудно за хората да се снабдяват с щатски долари“. Някои граждани получават пари в тази валута от роднини или приятели, които работят в чужбина, а правителството наскоро започна да емитира платежни фишове, заместващи американската валута.

Преминаването от зимбабвийски към американски долар прави по-достъпни вносните продукти, които идват главно от съседна Южна Африка, но икономиката на страната все още е в окаяно състояние след месеци на политическа криза, която завърши със сформирането през февруари на правителство на националното единство.

Близо половината (7 млн.) от около 13-те млн. жители на Зимбабве зависят от идващите от чужбина хранителни помощи, а населението като цяло страда от хронична липса на пари, горива, чиста питейна вода, електричество и здравни услуги, коментира AP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още