IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въвеждат биометрични данни в системата за обмен на визова информация в ЕС

Системата има за цел да опрости процедурата на издаване на визи и да сложи край на практиката за едновременно подаване на няколко заявления за издаване на виза в различни държави членки

15:42 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Въвеждат биометрични данни в системата за обмен на визова информация в ЕС

В системата за обмен на визова информация между държавите членки на ЕС (или визова информационна система – ВИС) ще бъдат въведени биометрични данни, след като Европейският парламент прие доклад по въпроса и бе постигнато споразумение на второ четене със Съвета на министрите.

Визата с биометрични данни, по подобие на биометричния паспорт, ще позволи постигането на по-голяма сигурност, при условие че снетите пръстови отпечатъци бъдат достоверни, се казва в съобщението на ЕП.

Според споразумението между ЕП и Съвета на министрите, децата на възраст под 12 години се освобождават от изискването за пръстови отпечатъци.

ВИС има за цел да опрости процедурата на издаване на визи и да сложи край на практиката на т.нар. „visa shopping“, т.е. едновременно подаване на няколко заявления за издаване на виза в различни държави членки.

ВИС, която се въвежда в момента, ще премине през технически тестове, които ще започнат през октомври тази година, и трябва да бъде пусната в експлоатация от 2010 г. в консулските служби на държавите членки в Северна Африка, а по-късно и в други региони.

Биометричните идентификатори включват изображение на лицето и десет пръстови отпечатъка и са установени според разпоредбите на Международната организация за гражданско въздухоплаване. Те ще спомогнат за по-сигурна проверка и установяване на самоличността на кандидатите за виза, както и за установяване на по-надеждна връзка между притежателя на виза и неговия паспорт, с цел да се предотврати използването на фалшива самоличност, се пояснява в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още