IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нападнаха дома на бившия шеф на Royal Bank of Scotland

Фред Гудуин предизвика обществения гняв, тъй като не пожела да се откаже от голямата си пенсия, след като правителството спаси банката

13:50 | 25.03.09 г.
Нападнаха дома на бившия шеф на Royal Bank of Scotland

Вандали изпочупиха прозорците на жилище и автомобил на бивш шеф на британска банка, който предизвика обществения гняв с отказа си да се откаже от голямата си пенсия, след като правителството спаси банката, съобщи Ройтерс.

Фред Гудуин, бивш главен изпълнителен директор на Royal Bank of Scotland, напусна поста си в банката през октомври с годишна пенсия в размер на 693 хил. паунда (1,02 млн. долара).

Решението му да не върне пенсията въпреки най-големия банков провал на Острова предизвика бурни политически и обществени реакции. Премиерът Гордън Браун описа плащането като „неприемливо“.

Според полицията в Единбург къщата на Гудуин е била нападната в ранните часове в сряда. Няма арестувани. Не е известно дали банкерът и семейството му са били вкъщи по време на атаката.

Изпочупени са три прозореца на първия етаж, както и задният прозорец и един страничен на автомобил Mercedes S600.

50-годишният Гудуин беше атакуван от политици от всички партии, а критиците описаха плащането като „награда за провал“.

Правителството също беше критикувано, че е позволило на Гудуин да се оттегли с подобна щедра пенсия, след като RBS отчете загуба от 24,1 млрд. паунда за 2008 – най-голямата в корпоративната история на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 25.03.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още