IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските пазари отвориха с понижения

Оптимизмът на инвеститорите относно плана за изкупуване на проблемни банкови активи отстъпи място на редица въпроси

18:05 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските пазари отвориха с понижения

Щатските пазари отвориха с понижения, като индексите не успяха да продължат позитивния тренд от вчерашната сесия.

Основният борсов показател Dow Jones IA, който вчера се повиши с близо 500 пункта, днес губи 0,7% един час след старта на борсовата сесия. Технологичният индекс Nasdaq Composite губи 1,3 на сто, а широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,9 на сто.

Оптимизмът на инвеститорите относно плана на правителството за изкупуване на проблемни банкови активи бързо отстъпи място на редица въпроси. Засега все още не е ясно при какви финансови условия правителството ще отпуска кредити, каква ще бъде тяхната продължителност, както и условията, на които трябва да отговарят банките, за да участват в програмата.

Не е ясно и колко от тези проблемни активи ще успеят действително да намерят купувач. Засега само е ясно, че е необходимо инвеститорите да държат тези активи за срок от поне 3 години.

Американското правителство ще отпусне 75-100 млрд. долара от средствата, останали по програмата за справяне с проблемните банкови активи, като заем за инвеститорите, които желаят да закупят подобни активи. Целта е да се съживи пазара на тези активи, за да могат банките да ги продадат и да изчистят постепенно своите баланси.

Планът предвижда да се създаде публично-частен инвестиционен фонд, който да изкупи обезценени ипотечни облигации, други неликвидни дългови книжа и проблемни ипотечни заеми на обща стойност 500 млрд. долара. По този начин банките, които все още не са отписали лошите ипотечни кредити или ипотечни облигации от своите баланси, ще имат възможност да ги продадат при по-високи цени, благодарение на евтиното правителствено финансиране и наддаването между инвеститорите. При успешен старт на програмата средствата могат да бъдат увеличени до един трилион долара.

Според финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, цитиран от Wall Street Journal, възможността за генериране на добра възврaщаемост от подобна инвестиция ще привлече частните инвеститори. Изчистването на балансите на банките ще върне доверието в тях и ще им помогне да набират по-лесно капитал и да погасят по-лесно задълженията си към публично-частния инвестиционен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още