IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задължиха козметичните фирми да указват съдържанието на наноматериали

В момента само наноматериали, които се използват като оцветители, консерванти и UV-филтри, са обхванати от регламента

14:53 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Задължиха козметичните фирми да указват съдържанието на наноматериали

Козметичните производители в Европейския съюз (ЕС) вече ще са задължени да посочват в списъка на съставките на своите продукти всички съдържащи се наноматериали, прие днес Европейският парламент (ЕП).

В момента само наноматериали, които се използват като оцветители, консерванти и UV-филтри, са обхванати от регламента.

Евродепутатите определят като наноматериал „неразтворим или биоустойчив умишлено произведен материал, който притежава едно или повече външни измерения или вътрешна структура при размери от 1 до 100 нм“. Става въпрос за материали, изградени от различни наночастици (домени, кристали, зърна, пори, мицели и др.).

Наноматериалите са вече част от много продукти, предлагани на пазара. По оценка на Европейската комисия (ЕК) през 2006 г. делът на козметичните продукти, съдържащи наночастици, е бил около 5%.

Поради своя малък размер наноматериалите притежават специални характеристики, вследствие на което се въвежда процедура за оценка на тяхната безопасност. Това може да доведе до забрана на вещества, ако съществуват рискове за човешкото здраве.

Приетият от ЕП регламент изисква още при етикирането и рекламата да бъдат използвани единствено тези характеристики, които козметичният продукт реално притежава. Тоест забранява се рекламата на ефекти от продукта, които е невъзможно да се постигнат.

Законодателството предвижда също да бъдат изработени стриктни правила относно използването в козметичните продукти на вещества, които са канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията (т.нар. CMR вещества). Употребата на тези вещества е забранена по принцип, като те биха могли да бъдат използвани само в изключителни случаи и при строго определени условия.

Регламентът, който ще бъде директно приложим във всички държави членки, ще влезе в сила 20 дни след отпечатването му в Официалния вестник на ЕС. Той ще се прилага 42 месеца след това, с изключение на определени CMR вещества и наноматериали, по отношение на които регламентът ще се прилага по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още