IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южна Корея планира пакет от икономически стимули за 13 млрд. долара

Пакетът от стимули ще ускори икономическия растеж с 1,5 процентни пункта и ще помогне за създаване на 552 хил. нови работни места

10:45 | 24.03.09 г.
Южна Корея планира пакет от икономически стимули за 13 млрд. долара

Южна Корея планира да стимулира икономиката си със 17,7 трлн. вона (13 млрд. долара), които ще използва за парични дарения, евтини заеми, инфраструктура и професионално обучение, предава Bloomberg.

Пакетът от стимули ще ускори икономическия растеж с 1,5 процентни пункта и ще помогне за създаване на 552 хил. нови работни места, съобщават от финансовото министерство в страната. Стойността на програмата съответства на 1,9% от брутния вътрешен продукт и е повече от двойно по-висока от държавните разходи през 1998 г. по време на азиатската финансова криза.

Президентът Ли Мюн-бак се надява планът да бъде приет от парламента през април, с което пакетът ще бъде добавен към вече разпределените за стимулиране на икономиката 51 трлн. вона.

Заради кризата азиатските страни са определили общо около 700 млрд. долара за подпомагане на експортно-ориентираните си икономики.

Пакетът е част от допълнителния държавен бюджет на стойност 28,9 трлн. вона. Допълнителните средства включват и 11,2 трлн. вона, необходими за завършване на обявени проекти насред спад в приходите от данъци.

От обявените 17,7 трлн. вона Южна Корея възнамерява да похарчи 3,5 трлн. вона за създаване на работни места и професионални обучения и 4,5 трлн. вона за предоставяне на заеми на по-малки компания, изпитващи недостиг на ликвидност. Около 3 трлн. вона са заложени за възстановяването на пътища, железопътна мрежа и друга инфраструктура в провинциалните райони.

Правителството ще отпусне 4,2 трлн. вона за дарения на около 2,6 млн. души с малки или никакви доходи, за подобряване на отоплителната система на жилищата, които се ползват под наем и за предоставяне на по-евтини заеми на студентите от семейства с ниски доходи.

Страната планира да осигури 16,9 трлн. вона от пакета чрез продажба на дълг, след което продажбата на облигации за тази година ще достигне 91,2 трлн. вона.

Четвъртата най-голяма икономика в Азия се сви с 5,6 на сто през последното тримесечие спрямо предходното, което е най-големият спад от 1998 г. насам. През февруари 142 хил. души загубиха работата си. Индустриалното производство се понижи с рекордните 25,6 на сто през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още