IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ ще разчитат на частни инвеститори за изчистване на токсичните активи

МФ ще вложи до 100 млрд. долара в нов публично-частен инвестиционен фонд

18:15 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ ще разчитат на частни инвеститори за изчистване на токсичните активи

Икономическият екип на американския президент Барак Обама разкри подробностите по програмата за освобождаване от проблемните активи на банките, известна още като TARP, предаде Ройтерс.

Вместо закъсалите финансови институции да се национализират изцяло, се предвижда партньорство на държавата с частни инвеститори, което да генерира 0,5 трлн. долара, с които да се закупуват неликвидни банкови активи. Средствата се предвижда да бъдат увеличени до 1 трлн. долара при успешен старт на програмата.

Администрацията на Обама вярва, че премахването на обезценените активи от балансите на банките ще им помогне да започнат да кредитират отново и ще насърчи възстановяването на икономиката.

За целта ще бъде създаден публично-частен инвестиционен фонд, в който Министерството на финансите ще вложи от 75 до 100 млрд. долара по програмата за освобождаване от проблемните активи на банките. Останалият капитал ще се набере от Федералния резерв, Федералната корпорация за застраховане на депозити и частни инвеститори, които ще се конкурират при определянето на цената на тези проблемни активи.

Успехът на програмата зависи изцяло от участието на частните инвеститори. Ето защо ще минат седмици и може би месеци, преди да си проличи дали програмата е успешна. Тепърва предстои да стане ясно дали банките ще се съгласят да продават своите неликвидни инвестиции и дали ще има стимул за фонд мениджърите да купуват тези активи при цена, близка до тази, която банките са маркирали.

Според финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър правителството поема риск с тази програма, но това е по-добрият вариант за справяне с проблема. Алтернативата е правителството да изкупи всички активи, което означава да понесе пълния риск, или банките да бъдат оставени да изчистят проблемните активи сами с времето.

Към момента американският пазар реагира силно позитивно на изнесените новини и борсовите индекси се повишават с около 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още