IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС дава пари на Украйна за газопроводите й в замяна на борба с корупцията

Сред обещаните реформи много важна е независимостта на властите, отговарящи за газопроводите, от държавната компания Нафтогаз

17:40 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС дава пари на Украйна за газопроводите й в замяна на борба с корупцията

Украйна подписа споразумение с ЕС, което открива възможност за европейски инвестиции в размер на 3,4 млрд. долара в обновяване на газопреносната система на страната, съобщи ВВС.

През януари спор за плащаните такси между Русия и Украйна доведе до спиране на доставките на синьо гориво за Европа за седмици. Сега Украйна обещава да изкорени корупцията в газовия си сектор и да осигури надеждни доставки.

ЕС получава 80% от газовите си доставки от Русия чрез мрежа от над 13 хил. км газопроводи в Украйна, някои от които са правени преди 40 години.

Сред обещаните от Украйна реформи много важна е независимостта на властите, отговарящи за газопроводите, от държавната енергийна компания Нафтогаз, която някои банкери от западноевропейски страни описват като черна дупка, в която парите просто изчезват.

Украинският премиер Юлия Тимошенко е настояла, че мрежата на страната е надеждна и е заявила пред инвеститори, че са малко над 7 млрд. долара за увеличаване на капацитета й, като това, по думите й, е само малка част от средствата, необходими за нови газопроводи, които да заобикалят Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още