IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Holcim с иск към международен съд заради неплатени компенсации от Венецуела

Заводите на швейцарския производител на цимент в страната бяха национализирани миналата година

14:02 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Holcim с иск към международен съд заради неплатени компенсации от Венецуела

Швейцарският производител на цимент Holcim Ltd. ще потърси помощ от международен арбитражен съд за разрешаване на спора си с правителството на Венецуела относно национализацията на заводите на компанията в страната, съобщи АР.

От Holcim са поискали базираният във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове да отсъди дали компанията има право на пълно обезщетение за национализираните си подразделения.

Миналата година Holcim се съгласи да продаде на правителството на Венецуела дял от 85 на сто в заводите си в страната за 552 млн. долара, запазвайки миноритарен дял.

„Споразумение така и не беше подписано, а Holcim не получи обезщетение за отчуждените активи“, заявяват от компанията.

Според Holcim Венецуела нарушава инвестиционното споразумение, подписано между латиноамериканската страна и Швейцария през 1993 г. Затова компанията ще иска значително по-голямо обезщетение от първоначално договорената стойност на активите.

И други компании се оплакват, че Венецуела забавя плащанията си към доставчици, компании за услуги в областта на нефтодобива и такива, които са обект на национализация, което показва, че страната изчерпва паричните си средства заради спада в цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 23.03.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още