IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелена вълна на азиатските пазари

В основата на доброто представяне бяха компаниите от финансовия, добивния и енергийния сектор

10:29 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Зелена вълна на азиатските пазари

Азиатските пазари започнаха седмицата с повишения, като в основата на доброто представяне бяха компаниите от финансовия сектор.

Положителните очаквания относно програмата за освобождаване от проблемните активи на банките на администрацията на Барак Обама стабилизираха оценката на инвеститорите за банковия сектор. Подробностите по този план ще бъдат оповестени днес от финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър.

Намерението на китайското правителство да инвестира над 500 млрд. долара за насърчаване на потреблението в страната направи сесията успешна и за компаниите от добивния и енергийния сектор.

Изказването на финансовия министър на Япония, който заяви, че страната се нуждае от допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, допълнително подхрани повишението на индексите.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 4,1% до 82,79 пункта. Това е най-големият процентен дневен ръст на индикатора за последните четири месеца, по данни на агенция Bloomberg. Само за изминалата седмица той се повиши с над 6 на сто.

На Токийската фондова борса Nikkei 225 добави 3,4%, за да завърши на най-високото си ниво за последните 2 месеца от 8215,53 пункта. По-широкият индекс Topix отчете ръст от 3,5 на сто до 791,56.

В Хонконг търговията също отчита повишения, като индексът Hang Seng добавя над 4% към 10:21 часа българско време. Сесията е много силна за най-големия мобилен оператор в света China Mobile, чиито акции скочиха с близо 4%, след като стана ясно, че компанията отлага своя план за продажба на нови акции. Акциите на китайската петролна компания PetroChina добавиха близо 6% в резултат от трайната тенденция в поскъпването на петрола.

На фондовата борса в Шанхай китайският индекс CSI 300 се повиши с 2,5 на сто до 2439,40 пункта.

С повишения приключи първата за тази седмица борсова сесия и в Австралия, където основният индекс S&P/ASX 200 добави 2,4%. Компаниите от финансовия сектор отбелязаха най-силен ръст поради положителните нагласи на инвеститорите относно плана на икономическия екип на Барак Обама за справяне с проблемните активи на банките. С големи повишения приключиха и компаниите от добивния сектор, поради поскъпването на суровия петрол с над 10% през миналата седмица.

Ръст имаше в Индия и Тайван, където основните борсови индикатори BSE SENSEX 30 и TAIEX INDEX се повишиха съответно с 3,82% и 3,28%, както и на фондовите пазари в Южна Корея, Индонезия, Сингапур, Малайзия и Филипините.

С понижения приключи търговията единствено на фондовите борси в Нова Зеландия, Пакистан и Виетнам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още