IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай прави опит за разчет на бъдещото производство на коли в страната

Желанието на правителството е да намали от 14 на 10 броят на най-големите компании, формиращи над 90% от производството и продажбите на китайския пазар

12:46 | 21.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Chery е сред най-големите производители в страната. Снимка: cheryglobal.com
Chery е сред най-големите производители в страната. Снимка: cheryglobal.com

Китайското правителство обяви в събота, че ще положи усилия за преструктуриране на автомобилната индустрия в страната, предаде АФП.

Чрез сливания на отделни компании Пекин иска да намали броя на играчите в сектора, като заявява, че съществува готовност за реорганизацията да дейността на някои от тях в рамките на „план за съживяване на сектора“, отнасящ се за период 2009-2011 г.

Една от заложените цели е да се намали „от 14 на 10 броят на най-големите компании, формиращи над 90% от производството и продажбите на китайския пазар“.

Две или три сред тях ще бъдат определени за произвеждане на над 2 млн. броя автомобила годишно, четири-пет ще достигат производство от един милион броя, предвижда планът.

Според анализатори, цитирани от АФП, обаче не е ясно дали за изпълнението на тази програма ще е достатъчна само волята на правителството.

„От 1994 г. правителството иска да консолидира сектора. А в момента на този пазар има повече играчи, а структурата му прави всяка интервенция на него трудна осъществима: някои компании са частни, други са съвместни дружества, национални или зависими от местни власти“, коментира Джон Зенг, експерт в групата за икономически и финансови анализи Global Insight.

Освен това по думите му местните правителства много силно желаят да запазят стабилността на местната икономика, включително автомобилните фирми, които пораждат растеж и създават работни места.

В момента в Китай има около 180 автомобилостроители от всякакви размери. 14-те най-големи фирми осъществяват основна част от производството. Всички големи чуждестранни компании от сектора присъстват в страната, като някои работят с местни партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още