IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции затвориха оптимистично

Повод за оптимизма стана обявеният план на Федералния резерв за директно изкупуване на дългосрочни правителствени облигации на стойност 300 млрд. долара

19:42 | 19.03.09 г.
Европейските акции затвориха оптимистично

Акциите на европейските компании приключиха днешната борсова сесия на положителна територия, заразени от ръста на капиталовия пазар в САЩ.

Повод за оптимизма стана обявеният план на Федералния резерв за директно изкупуване на дългосрочни правителствени облигации на стойност 300 млрд. долара, както и намеренията на Английската централна банка за активизиране на печатницата на пари.

Мерките на двете институции са насочени към предпазване навлизането на икономиките на двете страни в дефлационна спирала.

За разлика от тях обаче страните от еврозоната преживяват кризата по различен начин – докато страни като Германия и Франция изглеждат имунизирани от дефлационни процеси, то същото не може да се каже за Ирландия и Испания, където очакванията са рецесията да продължи по-дълго време.

Това се явява пречка пред Европейската централна банка за осъществяване на по-смели политики. Отделно в еврозоната не съществува един единствен пазар на Държавни ценни книжа, а съвкупност от национални такива, деноминирани в евро.

Въпреки това пазарите се фокусираха върху действията на Федералния резерв и Английската централна банка. Пана-европейският European Dow Jones Stoxx 600 напредна с 0,7% до 171,8 пункта, британският FTSE 100 се повиши с 0,3% до 3 816 пункта, немският DAX добави 1,2% до 4 034 пункта, а френският САС 40 се повиши с 0,6% до 2 776 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 19.03.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още