IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гласуват 90% данък върху бонусите на AIG

Конгресът на САЩ гласува днес законопроект, който ще обложи с 90% данък бонусите на служителите на компании, получили финансова помощ от правителството

19:16 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гласуват 90% данък върху бонусите на AIG

Конгресът на САЩ гласува днес законопроект, който ще обложи с 90% данък бонусите на служителите на компании, получили поне 5 млрд. долара финансова помощ от правителството, предаде агенция АП.

Получените от служителите бонуси ще бъдат облагани ако техният семеен годишен доход надхвърля 250 хил. долара.

„Предполагаме, че местната администрация ще се погрижи за останалите 10%,“ заяви председателят на Данъчната комисия към Конгреса Чарлз Рейнджъл.

Рейнджъл допълни, че законът ще се приложи за ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, както и за всички останали компании, които са получили финансова инжекция от правителството. Изключение ще бъдат по-малките фирми и банки.

Застрахователната компания AIG, която получи 182 млрд. долара държавна помощ разкри, че миналата седмица около 165 млн. долара са били изплатени под формата на бонуси за 400-те служители в отдела за финансови продукти.

Едуард Лиди, който миналата година бе назначен от правителството за изпълнителен директор на AIG, се оправда с аргумента, че застрахователната компания е договорно задължена да изплати тези премии, но някои от служителите са върнали част или цялата сума.

Лиди каза още, че се е обърнал с молба към всички служители, получили бонуси в размер над 100 хил. долара, да върнат поне 50% от сумата.

След като това стана ясно, Конгресът бързо разработи специален законопроект, с който да наложи данъци върху раздадените бонуси.

Предстои гласуването и на още един закон, който предвижда 35 процента акцизен данък за компаниите, които плащат бонуси на служителите си. С други 35 процента акцизен данък ще се обложат доходите на служителите, които получават бонуси.

Администрацията на американския президент Барак Обама разработва съвместно с Конгреса нов държавен орган, който да поеме национализацията на големи компании като AIG – включително и изчистването на техните „токсични“ активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още