IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР обмисля инвестиране на 100 млн. евро в латвийската Parex Bank

Делът на ЕБВР в Parex вероятно ще е между 25 и 35%

18:06 | 19.03.09 г.
ЕБВР обмисля инвестиране на 100 млн. евро в латвийската Parex Bank

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се готви да инвестира около 100 млн. евро в миноритарен дял в латвийската Parex Bank, която правителството бе принудено да национализира миналата година, предава Ройтерс, цитирайки латвийския премиер Валдис Домбровскис. 

Сумата е потвърдена и от изпълнителния директор на Parex Нилс Мелнгайлис, според когото готовността на ЕБВР да инвестира е добър сигнал.

По думите на първия вицепрезидент на ЕБВР Варел Фрийман все още има някои неща, които трябва да бъдат завършени по отношение на Parex.

Фрийман се надява споразумението да бъде финализирано в следващите няколко седмици. Според него ЕБВР вероятно ще придобие между 25 и 35% от латвийската банка.

„Ние искаме разумно участие, което ще покаже нашия ангажимент и което ще ни даде видим дял в институцията, без да заставаме в позицията на контролиращ акционер“, казва той.

„Както правителството, така и ЕБВР са на мнение, че това трябва да е финансиране, което поставя банката на стабилна, добре капитализирана и самостоятелна база“, добавя той.

Очаква се икономиката на Латвия да се свие с 12 на сто тази година. Проблемите в Латвия доведоха до рязък спад в цената на акциите на шведските банки Swedbank и SEB, които агресивно навлизаха на пазара през последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 19.03.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още