IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на FedEx се срина със 75%, съкращенията продължават

Куриерската компания освен това коригира надолу прогнозата си за текущото тримесечие

17:04 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на FedEx се срина със 75%, съкращенията продължават

Американската куриерска компания FedEx обяви днес, че нетната й печалба се е понижила с внушителните 75% до 97 млн. долара, или 31 цента на акция, за третото фискално тримесечие, приключващо на 28 февруари. За същото тримесечие на 2008 г. печалбата е била 393 млн. долара, или 1,26 долара за акция. Анализаторите очакваха печалба от 46 цента на акция.

Ръководството на FedEx коригира надолу прогнозата си за текущото четиримесечиe и съобщи, че предвижда печалба на акция от 45 до 70 цента. Според изследване на Ройтерс анализаторите са очаквали 72 цента.

FedEx често се определя като барометър за състоянието на американската икономика, защото компанията транспортира голяма част от американското производство. По думите на нейния изпълнителен директор Фредерик Смит FedEx продължава да увеличава пазарния си дял във всички сегменти на транспортния сектор. Причината за разочароващите резултати се крие в намаляването на транспортираните обеми, което е последица от свиването на икономическата активност в редица сектори.

От групата обявиха още, че възнамеряват да свият разходите си с 1 млрд. долара през следващата година, като не се уточнява колко служители ще бъдат съкратени за тази цел. Планът предвижа да се намали капацитетът на транспортната мрежа в експресния и товарния сегмент, да се съкратят работните часове и заплатите на чуждестранните работници.

Транспортният гигант съкрати 900 служители в звеното за товарни пратки през февруари, което е 2,6% от общия брой на работниците. FedEx предприе и понижения на заплатите на служителите, в това число и 20% редукция на заплатата на изпълнителния директор.

Към момента на днешната борсова сесия в Ню Йорк акциите на FedEx поскъпват с близо 8% до 46,46 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още