IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жак Делор: Обезпокоен съм за бъдещето на еврото

Бившият председател на ЕК се опасява от склонността на някои страни от еврозоната към протекционизъм

16:51 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Жак Делор: Обезпокоен съм за бъдещето на еврото

Бившият председател на Европейската комисия (ЕК) Жак Делор, заемал този пост в периода 1985-1995 г., изразява песимизъм по отношение на способността на страните от ЕС, влизащи в еврозоната, да преодолеят настоящата финансово-икономическа криза, става ясно от изказване на френския политик, цитирано от Euobserver.

Делор очаква „усилване на натиска на силните над слабите страни от еврозоната с цел да ги задължат да провеждат по-добра политика или да излязат от монетарния съюз”.

По мнението на Делор страните, преминали към единната европейска валута, все още не са готови в достатъчна степен за общо икономическо управление при дадената ситуация, тъй като тяхната национална икономическа култура е твърде различна.

„Ако основната идея за необходимостта от по-интензивни консултации между страните от еврозоната не бъде възприета, то аз съм песимист по отношение на бъдещето на еврото”, коментира основателят на европейския монетарен съюз и общия вътрешен пазар.

Според оценката на бившия председател на ЕК необходимото равнище на отношения между страните от еврозоната все още не е достигнато.

Жак Делор е изказал опасения и относно склонността на някои страни от еврозоната към протекционизъм, което може да доведе до подкопаване на общия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още