IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чавес не смогва да плаща на доставчици и национализирани компании

Чавес дължи 10,2 млрд. долара на компаниите, които е придобил, показва оценка на консултантската компания Ecoanalitica

15:26 | 19.03.09 г.
Чавес не смогва да плаща на доставчици и национализирани компании

Венецуела забавя плащанията си към доставчици, компании за услуги в областта на нефтодобива и такива, които са обект на национализация, което показва, че страната изчерпва паричните си средства заради спада в цената на петрола. 

Доставчиците на държавната петролна компания обмислят изкуствено повишаване на цените заради неплатените им услуги, а бразилската Odebrecht SA съобщи миналата седмица, че забавя работата си по метрото в Каракас, тъй като правителството е просрочило задълженията си към нея. Чавес дължи и 10,2 млрд. долара на компаниите, които е придобил, показва оценка на консултантската компания Ecoanalitica, цитирана от Bloomberg.

Необходимостта от запазване на ликвидност обаче не охлажда ентусиазма на Чавес за увеличаване на държавния контрол върху икономиката – част от неговата „Боливарска революция“. Този месец Чавес пое контрол над фабрика за ориз, собственост на най-голямата селскостопанска компания в САЩ Cargill Inc., и над гора за дърводобив на дъблинската Smurfit Kappa Group Plc и заплаши да отчужди най-голямата частна компания в страната - Empresas Polar Sa, и да плати за нея с „хартия“ вместо с пари.

„Хората се заблуждават, че Чавес е платил за всичко, което е отчуждил“, казва анализатор от Eurasia Group. „Това не е съвсем така“.

Чавес наистина е платил дължимото на акционерите на телефонната компания Cia. Anonima Nacional Telefonos de Venezuela и на компанията за комунални услуги CA La Electricidad de Caracas за национализацията им през 2007 г.

Сега обаче от френския производител на цимент Lafarge SA казват, че правителството закъснява с плащането на 267 млн. долара за придобиването на техния местен завод. Швейцарската Holcim Ltd пък все още чака дължимите й 522 млн. долара.

Правителството може да понесе и санкции по повод на спорове за компенсация със Cemex SAB, Exxon Mobil Corp. и ConocoPhillips.

Единствен показател за обезсърчаване на амбициите на Чавес е признанието на финансовия министър Али Родригес, че правителството преразглежда обявените през юли планове за придобиване на третата по големина банка в страната Banco de Venezuela, която е филиал на испанската Banco Santander SA.

Заедно с Banco de Venezuela, която е оценявана на 890 млн. долара, сметката за неплатени национализации би достигнала 11,09 млрд. долара, смята директорът на Ecoanalitica Асдрубал Оливерос.

Според счетоводни отчети държавната петролна компания Petroleos de Venezuela SA е натрупала просрочени задължения от поне 7,86 млрд. долара към доставчици и компании за услуги на нефтодобивния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още