IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Merrill Lynch: Исканите от Румъния 19 млрд. евро не са достатъчни

Дефицитите на северните ни съседи през тази и следващата година могат да бъдат компенсирани с поне 26 млрд. евро, смятат анализаторите

09:49 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Merrill Lynch: Исканите от Румъния 19 млрд. евро не са достатъчни

Заемът от Международния валутен фонд няма да успее да спре обезценката на румънската лея спрямо еврото, като курсът й ще падне до 4,45 леи за евро към края на годината, според прогноза на Merrill Lynch.

Анализаторите на компанията смятат, че нуждата на Румъния от външна помощ е голяма и сумата от 19 млрд. евро, която се договаря в момента, няма да бъде достатъчна за стабилизиране на държавния бюджет. Към момента се водят преговори за получаване на помощ от 12 млрд. евро от МВФ и 7 млрд. евро от Европейския съюз.

Очакваните дисбаланси в бюджета за 2009 и 2010 година обаче предопределят нужда да бъдат поискани поне 26 млрд. евро тази година, смятат специалистите от Merrill, цитирани от агенция ActMedia.

„Виждаме риск пред това, че пакетът, който властите съобщават, че целят да получат, може да се окаже недостатъчен за запълване на дефицитите за 2009 и 2010 година“, се казва в анализа.

Прогнозите на Merrill Lynch са, че през 2009 г. икономиката на Румъния може да отбележи спад от 1,5 на сто, а през следващата се очаква драстично свиване с още 5 на сто. Предишните прогнози на анализаторите бяха за икономически растеж от 1,5 на сто тази година и спад от 2,7 на сто през 2010.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още