IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния може да получи финансова помощ в размер на 19 млрд. евро

Според източника обаче в момента преговорите се водят по макроикономически въпроси, а не относно размера на помощта

22:01 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния може да получи финансова помощ в размер на 19 млрд. евро

Пакетът финансова помощ за Румъния може да достигне общо 19 млрд. евро, съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознат източник.

Страната се обърна към Европейския съюз и Международния валутен фонд за икономическа подкрепа, като по този начин ще стане третата страна членка, потърсила външна помощ за справяне с глобалната криза, след Унгария и Латвия.

Миналата седмица в Румъния пристигна мисия на МВФ за преговори относно заема за страната. Според правителствени източници официално изявление за резултатите от преговорите може да се очаква следващата седмица.

Според източника, заявил, че общата сума на заема от ЕС, МВФ и други финансови институции ще е 19 млрд. евро, в момента преговорите се водят по макроикономически въпроси, а не относно размера на помощта.

Главният икономист на централната банка на страната заяви миналата седмица, че финансовата помощ за страната вероятно ще е между 7,4 млрд. и 16 млрд. евро. Анализатори пък оцениха сумата на около 20 млрд. евро. На Унгария миналата година бяха отпуснати 25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още