IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 50 на сто спад на продажбите на автомобили в Русия тази година

В продължение на десетилетие, с поскъпването на петрола, руският пазар на коли отстъпваше по растеж само на китайския

19:03 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 50 на сто спад на продажбите на автомобили в Русия тази година

Ford Motor, чийто модел Focus е най-много продавания западен модел в Русия, намали очакванията си за автомобилния сектор в страната, прогнозирайки спад на продажбите с 50 на сто тази година. Руският пазар беше вторият по големина на растежа в сектора, припомня Bloomberg.

Причините са продължаващото намаляване на търсенето и натрупаните значителни запаси на пазара през 2008 г., пояснява Найджъл Брейкънбъри, директор на Ford за Русия.

Преди два месеца от Асоциацията на европейските бизнеси, в която участват и производители на автомобили, предрекоха спад от 19 на сто на местния пазар. Според оценки на Volkswagen и Toyota Motor пък продажбите на коли в Русия ще се понижат с една трета, тъй като лихвите по заемите за закупуване на кола са скочили над 20 на сто, а в същото време състоянието на икономиката е колебливо.

За близо десетилетие, благодарение на поскъпването на петрола, руските потребители все повече купуваха скъпи чуждестранни модели автомобили, което водеше до двуцифрен растеж на продажбите, засенчван само от този в Китай. Сега обаче руснаците купуват по-евтини коли без екстри, ако изобщо купуват.

Продажбите са намалели с 36 на сто през първите два месеца на годината до малко над 252 хил. броя. У нас за първите два месеца продажбите на нови автомобили отбелязаха спад от 50 на сто.

Ford спря производството в завода си в Санкт-Петербург за един месец от средата на декември до средата на януари. Заради спада на продажбите същата стъпка предприемат и от Toyota, като вчера японската компания обяви, че ще спре работата в завода си в страната за една седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още