IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси продължиха своя ръст

Акциите на финансовите компании подкрепиха пазарите за трети пореден ден

11:39 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси продължиха своя ръст

Повечето азиатски борсови индекси продължиха своето рали за трети пореден ден, главно поради оптимизма на инвеститорите относно допълнителните мерки, които централните банки на Япония, Китай и Австралия ще предприемат, за да подпомогнат възстановяването на икономиката.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с повече от 3%, приключвайки сесията при 7949,13 пункта. Очакванията на инвеститорите, че Централната банка на Япония ще започне да изкупува дългови книжа от банките, за да увеличи тяхната капиталова база и да стимулира кредитирането, доведоха до силен ръст в акциите на финансовите компании. Подробностите относно тези допълнителни мерки ще бъдат оповестени в рамките на един месец, предаде агенция Bloomberg.

Поредната среща на Управителния съвет на Централната банка на Япония започва днес, като ще бъде обсъдена възможността банката да увеличи изкупуването на дългосрочни държавни ценни книжа, за да увеличи паричната маса в обращение и ликвидността.

Добрите данни, които британските банки Barclays PLC и Standard Chartered PLC обявиха днес, също оказаха благоприятен ефект върху азиатските пазари. Всички азиатски пазари отчетоха ръст с изключение на Хонг Конг, Индия, Сингапур и Филипините. Регионалният индекс за Азия и Океания MSCI Asia Pacific се повиши с 2% до 77,78 пункта, подкрепен най-вече от акциите на финансовите компании. Борсовият показател отчете най-силния си седмичен ръст за тази година от 3,9% в края на миналата седмица.

Повишения имаше на фондовите борси в Австралия и Нова Зеландия, където основните индекси S&P/ASX 200 и NZX 50 FF Gross напреднаха съответно с 3% и 0,8%. Днес бе публикуван докладът от последната среща на ръководството на Австралийската централна банка, в който се загатва за възможно ново понижение на основния лихвен процент в страната през април.

Повишен интерес имаше и към акциите на фондовата борса в Шанхай, в резултат на което основният китайски борсов индекс CSI 300 се повиши с 3,6 на сто. Ръст от 1,4 на сто отбеляза тайванският индекс Taiex, а южнокорейкият Kospi се повиши с 3,4%.

В Хонконг търговията приключи с понижения - Hang Seng се понижи с минималните 7 пункта до 12 969,55 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още