IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

AIG вбеси обществеността заради плащания към банки с държавни пари

Малко по-рано повод за възмущение стана намерението на застрахователя да изплати 165 млн. долара бонуси на служителите си

12:37 | 16.03.09 г.
AIG вбеси обществеността заради плащания към банки с държавни пари

Американският застраховател AIG обяви, че е използвал 93 млрд. долара за плащания към Goldman Sachs и редица европейски банки - сума, възлизаща на повече от половината от средствата, които компанията получи от държавата, предава Ройтерс. Въпросните европейски банки са Societe Generale, Deutsche Bank и Barclays.

Това е поредната новина, която изостри обществения гняв, след като малко по-рано администрацията на Обама изрази възмущението си от намерението на AIG, получила общо 173 млрд. долара от държавата, да изплати бонуси на служителите в размер на 165 млн. долара.

Фактът, че милиарди долари от джоба на американските данъкоплатци, предназначени за укрепване на AIG, са били прехвърлени на европейски банки и инвестиционни къщи на Уол Стрийт, може да породи съмнения относно това дали спасителното финансиране е били икономическо необходимо, пише изданието.

Преди време от Goldman Sachs съобщиха, че позициите им в AIG са „обезпечени и хеджирани“.

„Не е справедливо американските данъкоплатците да поемат всички рискове“, казва Кемпбел Харви, професор по финанси в университета Duke University.

„Даден инструмент не може да бъде хеджиращ, ако не се вземат предвид рисковете, присъщи на отсрещната страна. И американският данъкоплатец не трябва да е задължен да компенсира когото и да била за недобре извършено хеджиране“.

Чрез три различни по вид сделки Goldman е получила общо 12,9 млрд. долара, SocGen – 11,9 млрд. долара, а Deutsche Bank и Barclays са взели съответно 11,8 млрд. долара и 8,5 млрд. долара.

В писмо до финансовия министър на САЩ изпълнителният директор на AIG Едуард Лиди съобщава, че компанията по закон е задължена да изплати възнаграждения, за да запази служителите си, и е заявил, че е съгласен да реорганизира системата за бъдещите бонусни плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още