IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад от 40% в сливанията и придобиванията в световния минен сектор

Голяма част от придобиванията в минния сектор са били отложени или провалени заради кредитната криза и спада в цените на металите

10:49 | 16.03.09 г.
Спад от 40% в сливанията и придобиванията в световния минен сектор

Сливанията и придобиванията в минния сектор в световен мащаб са намалели с 40% до 127 млрд. долара миналата година и се очаква тяхната стойност да продължи да се понижава и през 2009 г. заради спад в цените на суровините, показва анализ на Ernst & Young LLP. 

Общо 919 сделки са били реализирани през 2008 г. в сравнение с 903 сделки през 2007 г., оценени на 211 млрд. долара, предава Bloomberg.

Голяма част от придобиванията в минния сектор са били отложени или провалени заради глобалната кредитна криза и спада в цените на металите. Миналата година минният гигант BHP Billiton се отказа от предложението за придобиване на Rio Tinto за 66 млрд. долара, което щеше да е най-голямото поглъщане в световния минен сектор.

Броят на заемите в индустрията се е увеличил трикратно до 268 на обща стойност от 172 млрд. долара в сравнение със 111 млрд. долара през предходната година. Общата сума включва договорен, но не и изтеглен заем за 55 млрд. долара от BHP във връзка с провалилото се закупуване на Rio Tinto.

Придобиванията в сектора ще зачестят по-късно през годината заради „неизбежния фалит на редица играчи“, се казва в доклада.

Миналия месец Китай инвестира близо 22 млрд. долара в задлъжнели компании като Rio Tinto, OZ Minerals Ltd. и Fortescue Metals Group Ltd., за да си осигури доставки на суровини, възползвайки се от спада в цените на стоките. Евентуалните купувачи на компании може да се фокусират върху основните метали като цинк, олово или никел, тъй като в момента пазарът „пренебрегва“ тези метали като възможни инвестиции, коментира Майк Елиът от Ernst & Young.

Броят на сделките тази година може да остане на стабилно ниво, въпреки че стойността им ще е значително по-ниска, казва Елиът. „Ще продължат покупките от китайски купувачи и ще наблюдаваме значителна активност от страна на Япония, която ще е мотивирана от същите съображения – дългосрочна ресурсна обезпеченост.“

Средствата, привлечени от продажбата на акции при първично публично предлагане, са намалели с 42% до 12,4 млрд. долара през 2008 г., като общият брой на IPO-та е намалял до 117 от 280 година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още