IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинската Нафтогаз – с дългове над 4 млрд. долара

Общо Нафтогаз е задлъжняла към 12 финансови институции, 7 от които са чуждестранни банки

10:35 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Украинската Нафтогаз – с дългове над 4 млрд. долара

Кредитната задлъжнялост на държавната украинска компания Нафтогаз, осигуряваща почти изцяло снабдяването на страната с газ и петрол, превишава 4 млрд. долара, като две трети от сумата трябва да бъде изплатена до края на годината, пише украинският вестник „Дело”.

В същото време утвърденият за тази година финансов план на холдинга възлиза на малко над 12 млрд. долара.

Украинският вестник пише, че, съгласно получената от него информация за финансовото състояние на най-голямата държавна компания, през тази година изтича срокът за връщане от Нафтогаз на кредити, възлизащи общо на над 25 млрд. гривни (3 млрд. долара).

Още около 4 млрд. гривни (около 500 млн. долара) компанията дължи на банките като лихви. Общият обем на заемите на Нафтогаз към началото на 2008 г. възлиза на над 34,5 млрд. гривни (4,3 млрд. долара). Освен това голяма част от заемите са били предоставени, като е заложен природният газ от подземните газохранилища на Украйна.

Най-големият кредитор на Нафтогаз е държавната Ощадбанк, на която компанията дължи над 18 млрд. гривни (2,25 млрд. долара). Този кредит е взет в края на миналата година за погасяване на дълга за потребения руски газ.

Общо Нафтогаз е задлъжняла към 12 финансови институции, 7 от които са чуждестранни банки. Делът на кредитите на украинската компания в чуждестранна валута, курсът на която за последната половин година по отношение на гривната е нараснал съществено, превишава 40%.

Заради закъснелите плащания на Нафтогаз към Газпром в началото на тази година се разрази газова криза, засегнала редица европейски страни. След като в края на февруари от Нафтогаз се появиха индикации, че е възможно да не успеят да платят потребения за месеца природен газ, от Газпром заплашиха, че отново ще „спрат кранчето” на Украйна. Страната обаче плати навреме сметката си за газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още