IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК не се разбраха за понижение на доставките, петролът тръгна надолу

Лидерите на картела се въздържаха от нова редукция на производството, което доведе до разпродажби в началото на новата седмица

09:14 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
ОПЕК не се разбраха за понижение на доставките, петролът тръгна надолу

Цената на петрола започна новата седмица с понижение, като в рамките на няколко часа котировките паднаха с 5 на сто. Причината за това стана вчерашното решение на лидерите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не понижават доставките отново, тъй като според тях ръст в цената на черното злато би довел до изостряне на глобалната рецесия.

След вчерашното заседание стана ясно, че квотите за доставки на страните от ОПЕК няма да бъдат променяни през следващите поне 11 седмици. Някои от държавите все още не са свили производството с необходимото количество, договорено при последните няколко понижения на доставките, които бяха договорени в края на миналата и началото на тази година, съобщава Bloomberg.

Решението на ОПЕК доведе до рязък спад в цената на петрола в първите часове за търговия на новата седмица. Котировките отстъпиха с 5,2 на сто на електронната платформа на борсата в Ню Йорк, но впоследствие се стабилизираха леко и към момента се движат със спад от 3,6 на сто до 44,62 долара за барел.

В петък в Ню Йорк априлските фючърси понижиха цената си с 1,7 на сто до 46,25 долара за барел.

На борсата в Лондон към момента петролът от сорта Брент понижава цената си с 3 на сто до 43,59 долара за барел. Днес е последният ден за търговия с контракти за доставка на Брент през април, което превръща майските фючърси в по-активно търгувани. До момента те губят около 4 на сто до 44 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още