IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Максимум 500 хил. евро на година за шефовете на закъсали банки в Ирландия

Това е максимумът на заплащането в четирите най-големи банки, за другите сумите са по-малки

09:45 | 14.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Максимум 500 хил. евро на година за шефовете на закъсали банки в Ирландия

Ирландското правителство фиксира на 500 хил. евро максималния размер на годишното възнаграждение, което може да получават директорите на подпомаганите от държавата банки в страната заради финансовата криза. Това съобщиха от финансовото министерство в Ирландия, предаде AP.

Експерт, натоварен със задачата да проучи въпроса, е дал мнение, че директорите на четирите най-големи ирландски банки - Allied Irish, Bank of Ireland, Anglo Irish и Irish Life & Permanent, трябва да продължат да взимат досегашните си възнаграждения, които са доста повече от 500 хил. евро на година. Правителството обаче не се съобрази с това мнение.

Предстои засегнатите финансови институции да обявят дали ще се съобразят с решението.

Ирландската държава национализира специализираната в кредитиране на малки фирми Anglo Irish и се ангажира да поеме дял от 25% в капитала на двете най-големи банки - Allied Irish и Bank of Ireland – срещу обща сума от 3,5 млрд. евро.

Тези три банки и четири други (Irish Life & Permanent, EBS, Irish Nationwide и Postbank) се ползват от програма за финансово подпомагане от държавата, която гарантира всички техни депозити и междубанкови заеми.

Максимално допустимата граница за годишната заплата на ръководството на EBS е определена на 360 хил. евро, а за шефовете в Irish Nationwide и Postbank сумата е 230 хил. евро.

В САЩ президентът Барак Обама фиксира миналата седмица на 500 хил. долара максималния размер на годишните заплати, които ще получават директорите на подпомаганите от държавата финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още