IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Масов протест в Португалия срещу политиката на правителството

Вместо обещаните работни места безработицата расте и населението обеднява, твърдят от най-големия профсъюз в страната

09:41 | 14.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Масов протест в Португалия срещу политиката на правителството

Десетки хиляди португалски работници излязоха на протест в петък срещу политиката на социалистическото правителство, която според синдикатите увеличава безработицата и е в услуга на по-богатите във времената на криза, съобщи Ройтерс.

Мирното шествие, организирано от Общата конфедерация на португалските работници, най-големият профсъюз в страната със силни връзки с комунистическата партия, премина по-основната пътна артерия на Лисабон.

Според очевидци в шествието са участвали повече хора, отколкото в протеста на учителите през ноември, събрал около 100 хил. души. Според организаторите, на вчерашния протест са се събрали около 200 хил. души, но властите не са могли да потвърдят тези данни.

„Правителството обеща да създаде работни места, а получихме повече безработица и обедняване“, е заявил пред демонстрантите лидерът на конфедерацията Мануел Карвальо да Силва.

В протеста са участвали работници както от публичния, така и от частния сектор, пристигнали в столицата от цялата страна.

Португалия влезе в рецесия през четвъртото тримесечие на 2008 г., като БВП на страната се сви с 1,6 на сто спрямо предходното тримесечие. Безработицата през последното тримесечие е била на ниво от 7,8 на сто спрямо 7,7 на сто през третото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още