IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси скочиха с по 10 на сто за седмица

Оптимизмът около финансовия сектор доведе до значително повишение на борсовите индикатори

22:00 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американските индекси скочиха с по 10 на сто за седмица

Изтеклата седмица донесе значителни повишения на американските борсови индекси. След силните ръстове на борсите в Азия и Европа и американските показатели продължиха възхода си. Така след четири поредни повишения основният индекс Dow Jones напредна с близо 10 на сто. Широкият бенчмарк S&P 500 напредна с близо 11 на сто.

Основната причина за значителното покачване на индексите стана оптимизмът около банковия сектор. По-рано през седмицата ръководителите на две от най-големите банки в САЩ – Citigroup и Bank of America, са реализирали значителни оперативни печалби през първите два месеца на годината.

Сред основните новини, които се отразиха на пазарнтие настроения днес, са данните за рекордно ниския за последните 6 години търговски баланс на САЩ, както и за повишеното доверие сред американците относно икономическата политика на администрацията на Барак Обама.

Индексът на синте чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average напредна с 0,75 на сто до 7224 пункта днес. Общо 18 от попадащите в индекса 30 дружества регистрираха поскъпване. За цялата седмица бенчмаркът повиши стойността си с малко над 9 на сто.

Днес особено силно поскъпнаха акциите на производителя на автомобили General Motors, чиято пазарна капитализация скочи с близо 25 на сто до 2,72 долара за акция. Книжата на Citigroup поскъпнаха с почти 7 на сто до 1,78 долара за акция. На обратния полюс останаха акциите на Alocoa и United Tech Corp., които поевтиняха съответно 4,2 и 2,9 на сто.

Широкият индекс Standard&Poor's се повиши с 0,8 на сто до 757 пункта днес. Това донесе седмична печалба от почти на 11 на сто. Това се случи на фона на прогнозата на Morgan Stanley, че през следващите месеци той вероятно ще отбележи спад от 25 на сто. Въпреки това анализаторите от компанията очакват в края на годината S&P500 да достигне ниво от 825 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite повиши стойността си с 0,4 на сто до 1 432 пункта днес. Това означава, че за последните пет търговски сесии и този борсов индикатор се е повишил с почти 11 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още