IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния може да изпадне в рецесия през 2009 година

Финансовият министър предвижда икономически растеж в рамките на -1 и 1,5 на сто, което е доста под заложените в бюджета 2,5%

18:21 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния може да изпадне в рецесия през 2009 година

Финансовият министър на Румъния Георге Погеа смята, че страната му може да изпадне в рецесия тази година и предвижда диапазон на възможния икономически растеж в границата от минус 1 до плюс 1,5 на сто. Това е далеч под заложените в бюджета очаквания за ръст от 2,5 на сто.

„Смятам, че е възможно да отчетем ръст в границите между -1,0 и 1,5 на сто, което е по-добре от очакванията на други страни от региона, които прогнозират спад от 3-4 на сто на брутния вътрешен продукт“, е заявил министърът днес, предава агенция ActMedia.

В момента северните ни съседи водят преговори с Международния валутен фонд за отпускане на помощ, тъй като страната има нужда от финансиране в размер на 20 млрд. евро. Според властите в страната подписването на подобно споразумение би довело до връщане на доверието в икономиката и насърчаване на инвестициите.

През 2008 година икономиката на Румъния нарасна със 7,1 на сто, а през 2007 – с 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още