IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на BMW падна с почти 90% до 330 млн. евро

Приходите намаляват с около 18% до 12,7 млрд. евро

18:07 | 12.03.09 г.
Печалбата на BMW падна с почти 90% до 330 млн. евро

Нетната печалба на автомобилния производител BMW падна с почти 90% до 330 млн. евро за миналата година в условията на намалено търсене на автомобили.

Резултатът е повлиян от извънредни разходи на стойност 2,4 млрд. евро, свързани с лоши кредити, извънредни разходи за служителите и провизии за покриване на рисковете на пазарите на използвани автомобили.

Приходите на компанията намаляват с 5% до 53,2 млрд. евро миналата година.

BMW не е единствената компания с влошени резултати в сектора. VW отчете днес спад на продажбите от 15% през януари и февруари. От Saab пък съобщиха, че планират да съкратят 750 работни места в Швеция.

От BMW не са направили прогноза за предстоящата година. Все пак изпълнителният директор Норберт Райтхофер коментира в изявление, цитирано от BBC: „BMW успя да направи някои подобрения на оперативно нива в условията на изключително трудни икономически времена. Групата е в солидна финансова позиция.“

Компанията намалява дивидента с две трети до 0,30 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още