IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на Румъния се свива с 60 на сто на годишна база

Отрицателното салдо за януари е 576,4 млн. евро след спад на вноса с 37,4 на сто и на износа с 24,3 на сто спрямо януари 2008

16:33 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на Румъния се свива с 60 на сто на годишна база

Дефицитът по търговския баланс на Румъния за януари се свива с 60 на сто спрямо същия месец на миналата година, показват предварителните данни на националната статистика на страната. Отрицателното търговско салдо е в размер на 576,4 млн. евро. През януари 2008 година беше отчетен търговски дефицит от 1,45 млрд. евро.

Износът на Румъния за януари е на стойност 1,91 млрд. евро, а вносът – 2,49 млрд. евро. Това означава, че спрямо първия месец на миналата година е отчетен драстичен спад на вноса (деноминиран в евро) от 37,4 на сто. В същото време износът е спаднал с 24,3 на сто.

Според официалната статистика голямата динамика на търговското салдо се дължи на поскъпването на румънската лея за последната година, тъй като за периода януари 2008-януари 2009 година тя се е обезценила с 14,6 на сто.

На месечна база вносът в северната ни съседка се е свил с цели 27,6 на сто, което в голяма степен се дължи на рязкото поевтиняване на леята. Това се вижда от факта, че измерен в леи, вносът регистрира по-малък спад в размер на 22 на сто. За месеца пък износът от страната се е понижил с 1,1 на сто, ако се мери в леи и намалява с 6,9 на сто, ако се изчислява в евро.

Резултатите за търговското салдо са далеч по-добри от измерения през септември миналата година търговски дефицит от 2,5 млрд. евро. Тогава румънската валута се намираше във възход, което вероятно е оказало негативно влияние върху експортната конкурентност на страната.

Днес стана ясно още, че инфлацията в Румъния се повишава през февруари. В момент, когато индексите на потребителските цени в повечето държави регистрират понижения, румънските статистически служби отчитат поскъпване на живота. Роля за това играе отново поевтиняването на леята.

Инфлацията за февруари е възлязла на 6,89 на сто, след като през януари е била 6,71 на сто. Очакванията на анализаторите са били за забавяне на поскъпването на живота до 6,5 на сто, но заради поевтиняването на леята това не се е случило, коментират анализатори, цитирани от агенция ActMedia.

Днес на борсата в Букурещ основният индекс BET повиши стойността си с 0,4 на сто до 1 994,22 пункта. Той обаче се движи със спад от 31 на сто от началото на годината, което е доста повече от понижението на родния индекс SOFIX, който е отстъпил с 23 на сто.

Заради резките обезценки на валутите си вчера други две държави от региона на Източна Европа отбелязаха подобряване на салдата си по текущата сметка. Турция премина от дефицит към излишък, а отрицателното салдо на Сърбия се сви значително, показаха статистическите данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още