IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Три години затвор за иракския журналист, замерил Буш с обувки

„Тежката присъда не е в съответствие със закона и защитата ще оспорва пред Апелативен съд“, заяви адвокатът на репортера

15:54 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Три години затвор за иракския журналист, замерил Буш с обувки

Иракският журналист, който на 14 декември миналата година хвърли обувките си по тогавашния американски президент Джордж Буш по време на пресконференция в Багдад, беше осъден на три години затвор, предаде Ройтерс.

Жестът, демонстриращ висша степен на презрение, направи телевизионния репортер Мунтазер ал Зайди световноизвестен, като в интернет дори се появи игра, имитираща постъпката му.

Случаят раздели общественото мнение в Ирак, където някои се възмутиха, че гост на страната е бил обиден по такъв начин, докато за други журналистът се превърна в истински герой.

„Тежката присъда не е в съответствие със закона и защитата ще оспорва пред Апелативен съд“, заяви адвокатът на репортера, цитиран от агенцията.

В началото на процеса срещу него, започнал на 19 февруари, журналистът обясни постъпката си с пристъп на гняв, докато е слушал как Буш говори за „успехите си“ в Ирак. Тогава Мунтазер ал Зайди е помислил за „убийството на над милион иракчани, разрушаването на джамии и къщи, изнасилвания на жените“.

„Той говореше всичко това, отправяйки ледена усмивка към (иракския) министър-председател. Каза на министър-председателя, че ще вечерят заедно“.

„Изведнъж виждах само Буш в залата. Почувствах как кръвта на невинните се стича в краката му, докато той се усмихваше студено, като че ли беше дошъл да заличи Ирак с едно прощално сбогом“. Това обясни репортерът пред съда, като допълни, че „този човек е убиец номер едно, което ме ядоса и хвърлих обувките си по него“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още