IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния: Със заем от МВФ ще се запазят резервите и ще се върне доверието

Дали ще бъде поискан кредит зависи от условията, които ще бъдат поставени от Фонда

14:26 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния: Със заем от МВФ ще се запазят резервите и ще се върне доверието

С помощта на заем от Международния валутен фонд (МВФ) Румъния ще бъде улеснена в запазването на валутните си резерви, а към чуждите инвеститори би бил изпратен позитивен сигнал, с който да се увеличи доверието в икономиката, смята икономистът от централната банка на северните ни съседи Валентин Лазеа.

През последните дни стана ясно, че в Румъния активно се обсъждат възможностите за подписване на споразумение с МВФ за получаването на кредит. Дали решение за такъв кредит обаче ще бъде взето е в зависимост от изискванията, които ще бъдат поставени от международната организация.

„Това е проактивен подход. Ние не инициираме преговори с институцията, защото имаме проблем, а за да предотвратим такъв“, казва представителят на централната банка, цитиран от агенция ActMedia.

Според него основният проблем в момента е частният сектор и потенциалният заем от МВФ би бил използван за финансиране на външната задлъжнялост, а не за покриване на бюджетния дефицит.

Лазеа добави още, че Румъния ще получи достъп до финансов пакет от няколко други финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

В момента в Румъния тече двуседмична визита на делегация от МВФ, която има за цел да обсъди условията на потенциалната финансова помощ. Делегацията ще остане в Букурещ до 25 март, като до тогава трябва да се стигне до окончателно решение относно отпускането на договорените през миналата седмица 20 млрд. евро, допълва агенцията.

Ако Румъния прибегне до помощта на Фонда, то тя ще стане поредната страна от региона на Централна и Източна Европа, която е получила външно финансиране след Унгария, Латвия, Украйна и Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 22.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още