IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия надолу след разочароващи икономически данни

Окончателните резултати за БВП на Япония потвърждават острата рецесия, индустриалното производство на Китай се забавя отново

11:59 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия надолу след разочароващи икономически данни

Борсовите индекси на повечето пазари в Азия прекъснаха повишенията си от последните дни и отново се оцветиха в червено. Повод за това дадоха няколко негативни новини за състоянието на две от основните икономики в региона – Япония и Китай.

Разочароващите данни дойдоха, след като статистическите служби в Япония публикуваха окончателните данни за брутния вътрешен продукт на страната за последното тримесечие на 2008 година. Те показаха остър спад от 12,1 на сто, което потвърди, че страната е в тежка рецесия. Като следствие от това Nikkei 225 се понижи с 2,4 на сто до 7 198,25 пункта.

Китайската статистика пък отчете, че индустриалното производство в страната продължава да се забавя, като през януари и февруари е отчетен ръст от 3,8 на сто на годишна база. През декември ръстът на производството се движеше на нива от близо 6 на сто, припомня Bloomberg. Като следствие от новините основният индекс CSI 300 отстъпи с 0,2 на сто до 2 215,70 пункта.

В резултат на песимизма регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 1 на сто тази сутрин до 72,72 пункта. Така той сложи край на двудневното си повишение, което донесе ръст от 4,1 на сто.

Минимални понижения в рамките на около 0,2 на сто бяха отбелязани на борсите в Австралия и Нова Зеландия, докато в Тайван пазарът затвори с с понижение от 0,1 на сто.

На обратния полюс застанаха индексите в Хонконг и Южна Корея. Hang Seng се повиши с 0,6 на сто до 12 001,53 пункта, докато Kospi напредна с 0,1 на сто до 1 128,39 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още