IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неочакван ръст на потребителските цени във Франция през февруари

Неочаквано високата месечна инфлация се дължи на поскъпването на транспорта и комуникациите, наемите и комуналните услуги

11:30 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Неочакван ръст на потребителските цени във Франция през февруари

Индексът на потребителските цени във Франция се е повишил с 0,4% на месечна база през февруари при очаквания за по-слабо повишение от 0,2%, показват данните, публикувани от националния статистически институт на Франция.

През януари в страната бе отчетена дефлация от 0,2% на месечна база.

На годишна база през предишния месец цените са отчели повишение от 0,9%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на волатилните елементи в потребителската кошница, каквито са хранителните продукти и горивата, също се е повишил съответно с 0,3% на месечна база и с 1,9% в рамките на последните 12 месеца.

Неочаквано високата месечна инфлация се дължи на поскъпването на транспортните и комуникационните услуги, по-високите наеми и скока в цените на комуналните услуги. След края на зимните сезонни намаления цените на облеклото и обувките също се повишават. Най-силен ръст бележи цената на енергията, която в рамките на един месец се е повишила с 0,5%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който изчислява инфлацията на сравнима основа, вземайки предвид разликите в националните дефиниции за инфлация в страните от Европейския съюз, бележи ръст от 0,4% на месечна и 1% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още