IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Резки колебания в цената на петрола

Във вчерашната сесия черното злато поевтиня с над 7 на сто, днес котировките се стабилизират и се движат нагоре

09:14 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Резки колебания в цената на петрола

Цената на петрола регистрира резки движения през изминалото денонощие. Вчерашната сесия донесе значителен спад на котировките, но постепенно спекулациите, че ОПЕК ще предприеме поредното понижение на доставките си, доведе до обръщане на настроенията.

Причина за вчерашното отстъпление в цената на черното злато станаха данните за петролните запаси на САЩ. Те показаха по-голям ръст от очакванията и трейдърите започнаха разпродажби. Енергийното министерство съобщи, че запасите са нараснали със 750 хил. барела до 351,3 млн. барела при предварителни очаквания на анализаторите за три пъти по-малко увеличение.

На борсата в Ню Йорк априлските фючърси на лекия суров петрол поевтиняха с 3,38 долара (7,4 на сто) до 42,33 долара за барел. В часовете на електронна търговия обаче черното злато стабилизира нивата си и към момента поскъпва с 0,9 на сто до 42,73 долара за барел.

За повишението на цената допринасят прогнозите, че ОПЕК ще прибегне до ново ограничение на доставките. Лидерите на организацията имат среща на 15 март, като предварителните очаквания са започналото през септември понижаване на експортните квоти да бъде продължено. До момента ОПЕК са свили производството си с цели 4,2 млн. барела дневно.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент поевтиня с 5,8 на сто (2,56 долара) до 41,40 долара за барел. По време на азиатската търговска сесия цената на априлските контракти се повишава с 1,7 на сто до 42,10 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още