IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна официално поиска заем от 5 млрд. долара от Русия

Кредитът ще се използва за заплащане на потребения от Украйна руски природен газ

17:01 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна официално поиска заем от 5 млрд. долара от Русия

Украйна официално отправи питане до Русия за отпускане на кредит в размер на 5 млрд. долара, е съобщил руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин, цитиран от РИА Новости.

Още в началото на февруари беше съобщено от украинска страна за такива намерения. Двете страни ще проведат консултации и засега Русия не е взела решение по въпроса, е добавил Кудрин.

В случай на подписване на съответното споразумение кредитът ще се използва за заплащане на потребения руски природен газ. Това е казал от своя страна изпълняващият длъжността министър на финансите на Украйна Игор Умански, цитиран от агенция Униан.

Той е отбелязал, че към момента се обсъжда възможността за откриване на кредитна линия от Световната банка за тази цел и за привличане на други кредитни ресурси. Освен това Украйна обсъжда с Газпром възможни варианти за заплащане на природния газ.

В резултат на световната икономическа криза вече много заводи в Украйна са прекратили производството си заради липса на търсене на продукцията им и финансовото положение на страната като цяло се влошава, коментират наблюдатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още