IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Унгария с най-голям спад от 1990 г.

През последното тримесечие на 2008 икономиката се е свила с 2,3% на годишна база, производството пада с 10%

16:03 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Унгария с най-голям спад от 1990 г.

Унгарската икономика е регистрирала най-големия си спад от 1990 година през последните три месеца на 2008 година. Той възлиза на 2,3 на сто на годишна база, а спрямо предходното тримесечие свиването на икономиката е 1,2 на сто, показват официалните статистически данни, разпространени днес.

Според анализаторите тези данни дават достатъчно сигнали да се очаква, че през 2009 година икономиката на Унгария може да се свие с цели 5 на сто, пише Financial Times.

Производството на страната се е свило с 10,7 на сто на годишна база през последното тримесечие на миналата година, като спад се наблюдава във всички сектори без строителството и селското стопанство. Основни причини за пониженото производство са намаляващото търсене от еврозоната, както и затегнатата фискална дисциплина в страната.

Данните за инфлацията в Унгария също показват забавяне. То обаче е по-ниско от очакваното, тъй като валутата на страната поевтиня значително през последните месеци, което действа като генератор за ръст на цените.

През февруари статистиката отчете ръст на потребителските цени от 3,0 на сто след измереното повишение от 3,1 на сто през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.03.09 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още