IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавният пенсионен фонд на Норвегия е загубил 92 млрд. долара през 2008

Загубата, която струва на всеки норвежец по 125 хил. крони, се дължи на „рязък спад в стойността на активите в цял свят“

15:56 | 11.03.09 г.
Държавният пенсионен фонд на Норвегия е загубил 92 млрд. долара през 2008

Правителственият пенсионен фонд на Норвегия е загубил 633 млрд. норвежки крони (92 млрд. долара) от инвестициите си през 2008 г., съобщава BBC.

Загубата, която струва на всеки норвежец по 125 хил. крони, се дължи на „рязък спад в стойността на активите в цял свят“, обяснява главният мениджър на фонда Ингве Слингщад.

Фондът на стойност 330 млрд. долара е вторият най-голям държавен инвестиционен фонд в света от типа SWF (sovereign wealth funds – специални държавни инвестиционни фондове, бел. ред.), след този на Обединение арабски емирства.

Фондът включва два отделни инвестиционни фонда, единият от които инвестира в петролните операции на Норвегия в чужбина.

Стойността на акциите на фонда, които формират около 50% от неговото портфолио, се е понижила с около една пета, докато стойността на облигациите е отчела ръст от само 1,6 на сто за изминалата година.

Слингщад е под директно подчинение на гуверньора на норвежката централна банка Свен Гьодрем, който казва, че „финансовата криза е разкрила слабости" в техния действащ мениджмънт.

Заплатата на Слингщад за тази година ще бъде намалена до 3,5 млн. крони в сравнение с компенсационен пакет от около 11 млн. крони за миналата година.

Въпреки загубите стойността на международното поделение на фонда, известно като „петролен фонд“, се е покачила.

Около 384 млрд. крони са били инжектирани в петролния фонд, след като Норвегия, четвъртият най-голям износител на нефт и природен газ в света, отчете ръст в печалбите през лятото заради рекордните цени на енергията.

Валутните колебания също са били в полза на фонда, като стойността на целия пенсионен фонд се е покачила до 2,275 трлн. крони към края на годината от 2,120 трлн. крони към края на третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още