IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Загуба от 11 млрд. долара за хедж фондовете през февруари

Инвеститорите са изтеглили значителен обем средства от фондовете заради страховете от задълбочаване на глобалната рецесия

13:52 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Загуба от 11 млрд. долара за хедж фондовете през февруари

От хедж фондовете по света са изтеглени общо 11 млрд. долара през февруари, показват предварителните данни на компанията Eurekahedge, която изготвя ежемесечни данни за състоянието на индустрията. През втория месец на годината тегленията се равняват на около една трета от средствата, които са излезли от фондовете през януари.

Индексът на компанията, който следи представянето на сектора, се е понижил с 0,5 на сто през февруари, в резултат на което вече се движи със спад от 0,4 на сто от началото на 2009 година. За сравнение борсовият индекс MSCI Asia Pacific е изгубил 10 на сто за периода януари-февруари.

Данните за февруари, които бяха разпространени днес, са на база отчетите на 41 на сто от хедж фондовете, които са предоставили резултатите си до 10 март. По правило в индекса на Eurekahedge попадат 2000 фонда от целия свят. Окончателните данни се очаква да бъдат публикувани следващата седмица, предава Bloomberg.

Към края на декември индустрията на хедж фондовете отбеляза спад от 20 на сто до стойност на активите от 1,5 трлн. долара, след като по-рано през 2008 г. бе отбелязан връх при 1,9 трлн. долара. Като цяло за миналата година индексът на Eurekahedge падна с 12 на сто, което е най-много от създаването на показателя през 2000 година.

Проблемите пред сектора бяха показани за пореден път вчера, след като стана ясно, че хедж фондовете от целия свят трябва да прибегнат до съкращаване на 20 хил. служители, за да се справят с проблемите на кредитната криза.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още