IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарската банка UBS със загуба от 20,9 млрд. франка за 2008 г.

Отрицателният резултат е по-голям от очакваното заради отписване на активи и разходи за разследванията от американските власти

11:54 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарската банка UBS със загуба от 20,9 млрд. франка за 2008 г.

Най-голямата швейцарска банка UBS отчете загуба от 20,9 млрд. швейцарски франка (18 млрд. долара) за 2008 година, съобщи Bloomberg.

Резултатът е по-лош от предварително оповестените прогнози, тъй като финансовата институция е предприела разходи за уреждането на административни спорове в САЩ и извънредни преоценки на активи.

Разликата с предварителните оценки идва от това, че в края на миналия месец UBS се съгласи да заплати глоба от 780 млн. долара за уреждане на административни спорове в САЩ. Те бяха свързани с отказа на банката да разкрие тайни сметки на свои клиенти, които са били създавани с цел укриване на данъци. Част от тези разходи са включени в разходната част на отчетите за миналата година, съобщават от банката.

Загубата на UBS е най-голямата в историята на Швейцария. Тя идва след отписването на активи за над 50 млрд. долара от изострянето на кредитната криза досега. Банката се принуди да съкрати 11 хил. от своите служители, както и да проведе процедури за привличане на 32 млрд. долара нов капитал.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 15.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още