IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руското правителство намалява заплатите на мениджърите на държавните фирми

Месечните заплати на висшите ръководители на държавните корпорации в Русия достигат 1 млн. рубли (към 29 хил. долара)

11:51 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руското правителство намалява заплатите на мениджърите на държавните фирми

Министерството на финансите на Русия предложи на правителството да бъдат намалени заплатите на топ-мениджърите на държавните корпорации, съобщи вицепремиерът и министър на финансите на Русия Алексей Кудрин, цитиран от вестник „Ведомости”.

Кудрин не е обявил с колко точно ще бъдат намалени мениджърските заплати, посочвайки, че въпросът се обмисля.

Служител от Министерството на финансите обаче е коментирал, че месечните заплати на висшите ръководители на държавните корпорации достигат 1 млн. рубли (към 29 хил. долара), което е 3-4 пъти повече от заплатите на министрите. По думите на служителя „работата не е в сравняването на заплатите, но министерството поставя въпроса за значително намаляване на мениджърските заплати”.

Особено високи заплати се получават в „Ростехнологии” и „Олимпстрой”, посочва още държавният чиновник. Той обяснява, че би било рационално да се внесат поправки в Закона за държавните корпорации, с които би могло да бъде определен „таван” на заплатите в държавните компании (като цяло или за всяка поотделно), който да се утвърждава от президента или премиера.

Според служителя от финансовото министерство, икономиите от работни заплати не се предвижда да се връщат обратно в държавния бюджет, а да останат в съответната фирма и да се използват за инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още