IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въпреки кризата текущите сметки на Турция и Сърбия се подобряват силно

Южните ни съседи излизат на излишък, дефицитът в Сърбия пада с 80 на сто през януари

11:09 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Въпреки кризата текущите сметки на Турция и Сърбия се подобряват силно

Основните опасения за натиск върху валутите от Централна и Източна Европа заради дефицитите по текущите сметки бяха частично разсеяни, след като централните банки на Сърбия и Турция публикуваха данните за платежните баланси за януари. Те показват значително подобрение на салдата, като в Сърбия дефицитът се свива драстично, а в Турция има излишък.

Валутите на двете държави се обезцениха значително през последните месеци, което вероятно е улеснило подобряването на салдата по текущите сметки. Водещи анализатори обаче предричат крах на региона на Централна и Източна Европа, като един от основните показатели, който се изтъква за това, са именно дефицитите по текущите сметки.

Като цяло салдата на двете държави по текущите сметки са доста обнадеждаващи. В Сърбия се наблюдава спад на дефицита със 79 на сто, като той се свива от 468,8 млн. долара на 96,8 млн. долара. Турската статистика пък отчита, че от дефицит в размер на 4,15 млрд. долара страната е излязла на излишък от 291 млн. долара.

Основната част от подобряването на съотношенията обаче се дължи на силния спад на вноса. За Сърбия той се понижава с 43 на сто до 823,8 млн. долара, докато в Турция е отчетен спад от 44,4 на сто на годишна база до 15,82 млрд. долара. В същото време износът от Сърбия се е смъкнал с 29 на сто до 490,9 млн. долара, докато този на Турция е намалял с 22,3 на сто до 6,7 млрд. долара.

Другият проблем, който се посочва, е отливът на капитали от региона. Тази негативна тенденция се наблюдава във финансовата сметка. В Турция тя преминава от излишък в размер на 6,2 млрд. долара през януари 2008 г. до дефицит от 2 млрд. долара за януари 2009 г.

За Сърбия данните сочат намаляване на излишъка по финансовата сметка с над 76 на сто от 448,6 млн. до 106,8 млн. долара. Нетните инвестиции се свиват още по-драстично от 583,7 млн. долара през януари миналата година до 84,5 млн. долара за първия месец на новата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още